Beslenme ve Diyet Birimi

BİRİM SORUMLUSU




Uzm. Diyetisyen Ebru ARSLANOĞLU

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden 2009 yılında mezun oldu. Dumlupınar Üniversitesi Hastanesi'nde 2009-2011 yılları arasında görev yaptı. 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nda çalışmaya başladı. Dumlupınar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalında “Adölesan Voleybolculara Uygulanan Yapılandırılmış Grup Müdahalesinin Yeme Tutumu, Depresyon Düzeyi, Beden Algısı ve Benlik Saygısı Üzerine Etkisi” konulu tezini tamamlayarak “uzman diyetisyen” unvanını almış ve Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde doktora eğitimine başlamıştır.

Birçok eğitim seminerinde ve antrenörlük kurslarında spor beslenmesi konulu dersler vermiştir. Ayrıca çeşitli ulusal ve uluslararası kongrelerde sözel ve poster sunumları bulunmaktadır.



BİRİMDE VERİLEN HİZMETLER

Birimimizde milli takım, TOHM ve SEM sporcularına; beslenme durumunun saptanması, bireysel beslenme danışmanlığı, sporcu beslenmesi eğitimleri, takım menü planlama hizmetleri verilmektedir.

Sporcuların Biyoelektrik Empedans Analizleri (BİA); Tanita MC-980 marka analiz cihazı ile yapılmaktadır. Ölçüm sonuçlarına göre vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, vücut yağ oranı, yağ kütlesi gibi birçok değer hesaplanmaktadır.



Birimimizde;
1. Gerekli durumlarda, spor hekiminin yönlendirmesiyle sporculara poliklinik hizmeti verilir ve sporcuların periyodik olarak takibi yapılır.
2. Çeşitli hastalık durumlarındaki sporcuların, hastalık durumlarına uygun diyetleri planlanır.
3. Sporculara, antrenörlere ve ailelere eğitimler verilir. Eğitim materyalleri hazırlanır.
4. Gerekli durumlarda spor hekimi ile birlikte ergojenik ürün kullanımı planlanır.
5. Toplu beslenme hizmetinin düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesi sağlanır.
6. Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olarak planlanan menüler doğrultusunda; besinlerin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve depolanması sağlanır.
7. Toplu beslenme hizmeti alınan yerlerin genel hijyen koşullarına uygunluğu sağlanır. Mutfak personeline konuyla ilgili eğitimler verilir, altı ayda bir portör muayenesi ve genel sağlık kontrolü yaptırılmasını sağlanır.
8. Talep doğrultusunda milli takımlar için kamp menüleri planlanır.
9. Gerekli olan durumlarda personele bireysel danışmanlık hizmeti verilir.